Zevenheuveltjesroute

Startpunt
Bodenpad, Ees

Lengte
4,5 km

Kosten
N.v.t.

Kleur markering
Rood

Honden
Aangelijnd

Korte omschrijving
In het glooiende landschap met loof- en dennenbomen van boswachterij Exloo zijn nog veel sporen uit het verleden te vinden. Middenin het bos ligt een hunebed en overal liggen grafheuvels. En soms ligt er zomaar een dikke steen. Dit is een zogenaamde markesteen, die vroeger de grens aangaf tussen de marken. In dit gebied heeft Staatsbosbeheer meerdere wandelroutes uitgezet, waaronder Zevenheuveltjesroute. Het is een rood gemarkeerde wandelroute van ongeveer 4,5 km.

Hunebedden
Hunebedden zijn de oudste (graf)monumenten van Nederland. Ze zijn meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door mensen van de Trechterbekercultuur. Zij waren de oudste bewoners van Noord-Europa, die in de hunebedden hun doden begroeven.

Grafheuvel
De Zevenheuveltjesroute dankt zijn naam aan een groep grafheuvels. Wie de heuvels op het heideveld telt zal echter niet verder komen dan zes. Waarschijnlijk is één van de heuvels in de loop der tijd afgegraven. De precieze ontstaanstijd van de heuvels is niet bekend. Vermoedelijk zijn ze opgeworpen in de Midden- en Late IJzertijd, tussen 500 v. Chr. en het begin van de jaartelling. Grafheuvels, of tumuli, zijn ongeveer 1.000 jaar jonger dan de hunebedden. Dankzij opgravingen weten we dat er veel variatie bestaat tussen grafheuvels. In sommige grafheuvels werd maar één persoon begraven, terwijl in andere grafheuvels soms meerdere mensen zijn begraven.

Markesteen
De rechtopstaande steen (vaak een zwerfkei) fungeerde tot het midden van de 19 eeuw als grenspunt tussen het grondgebied – ook wel een marke genoemd – van de dorpen Exloo, Ees en Buinen. Vaak werd op een dergelijk plek ook een boom geplant en diende als extra markering. Bij een grensgeschil kon een steen wel worden weggesleept, maar een boom niet. De markesteen is een mooie herinnering aan hoe honderden jaren lang ons landschap ingericht was. Het geeft de grens aan tussen de marken. Met de invoering van het kadaster, rond 1850, werden de marken opgeheven en werden de markestenen overbodig.

Langer wandelen?
Bij knooppunt 82 heeft u twee keuzemogelijkheden: de rode Zevenheuveltjesroute vervolgen, of rechtsaf slaan. Slaat u rechtsaf dan verlengt u de route met 4,5 km van de gele Dennenroute. Bij knooppunt 81 zit u weer op de rode route. Voor wie bij terugkomst bij het startpunt (P bij knooppunt 90) nog niet is uitgewandeld, die kan de route nogmaals verlengen met de Monumentenroute van 4 km. Volg daarvoor de witte bordjes.

De Monumentenroute is te combineren met:

  • Dennenroute (4,5 km geel)
  • Monumentenroute (4 km wit)

Meer informatie
Het is ongeveer 6 km rijden vanaf TIP Borger naar het startpunt van de Zevenheuveltjesroute . De dichtstbijzijnde horecagelegenheden zijn in Exloo (1 ½ km), Ees (3 km) en Borger (5,9 km).

Meer weten?

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Tourist Info Point Borger

Openingstijden

Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.

Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.

Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Webshop
shop.bestemmingborgerodoorn.nl

Plan je route
Bel ons op 0599-638729

Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.

Ga naar de inhoud