Cittaslow

De gemeente Borger-Odoorn ontving in 2010 het internationale Cittaslow keurmerk. Een Cittaslow gemeente heeft een prettige leefomgeving en een rijke cultuurgeschiedenis. Dat geldt ook voor onze gemeente. De Hunebedden vertellen het eeuwenoude verhaal van de vroegste bewoners in deze omgeving. Het uitgestrekte landschap met bos, heide, zand en veen nodigt uit om te ontdekken.

Het Cittaslow keurmerk stimuleert bestuurders, beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van onze gemeente. Bewust omgaan met natuur en milieu is hierbij het uitgangspunt.

Cittaslow supporter worden?

Bent u een ondernemer en wilt u zich aanmelden of een ander bedrijf nomineren? Neem dan contact met ons op. Bij de beoordeling van de aanvraag toetsen wij op de thema’s maatschappelijke betrokkenheid, gastvrijheid, bewustzijn ten aanzien van milieu, duurzaamheid en innovatie, streekproducten (als van toepassing) en cultuur. Bij een positieve score mag de onderneming het label ‘Supporter van Cittaslow Borger-Odoorn’ voeren.

Nieuwsbrief

Cittaslow Nieuws verschijnt een aantal keren per jaar. Iedereen die interesse heeft kan zich hiervoor aanmelden.

Oorsprong en filosofie

De Italiaanse stad Orvieto was in 1999 één van de initiatiefnemers voor het opstarten van het Cittaslow netwerk. Als reactie op de opkomst van fastfood ontstond de Slow Food beweging. Slow Food maakt zich sterk voor de traditionele keuken, streekproducten en een verantwoorde voedselproductie.

Cittaslow legt daarnaast de focus op landschap, milieu, cultuur en gastvrijheid en benadrukt het bewuster leven in een menselijk tempo. Dat betekent ook milieubewust en duurzaam ondernemen met toepassing van technologische ontwikkelingen met behoud van historie en identiteit. Een identiteit die garant staat voor een aantrekkelijke omgeving om te leven, werken en recreëren. Gastvrijheid en aandacht voor elkaar staat hierbij centraal.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Cittaslow Nederland.


De Cittaslow supporters

Onderstaande lijst telt maar liefst 83 Cittaslow supporters. Cittaslow leeft!

Versie 19 oktober 2023

Ga naar de inhoud