Schapenparkroute

Startpunt
Poolshoogte, Odoorn

Lengte
8 km

Kosten
N.v.t.

Kleur markering
Geel

Honden
Honden zijn in het Schapenpark niet toegestaan

Korte omschrijving
Op de Hondsrug heeft Staatsbosbeheer in de bossen van Odoorn meerdere wandelroutes uitgezet, waaronder een geel gemarkeerde route van 7,5 kilometer: de Schapenparkroute. Het Schapenpark is een fraai heideveld met hier en daar een boom of een groepje bomen. En natuurlijk lopen er veel schapen. Midden in het Schapenpark staat het megalitische kunstwerk Ode aan de Zon van Rob Schreefel. Vanaf de kunstmatige heuvel Poolshoogte met zijn hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied

Wandelknoopunten
60 – 62 – 49 – 63 – 58 – 59 – 60

Bloedberg
Dit gebied is in 1916 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. In 1934 werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte gerealiseerd. De heuvel werd gemaakt in het kader van de werkverschaffing. De arbeiders deden dit met schop en kruiwagen en vanwege de zware arbeid die verricht werd kreeg de heuvel de bijnaam Bloedberg. Vanaf deze heuvel werd het bos in de gaten gehouden, men kon er Poolshoogte nemen.

Uitkijktoren Poolshoogte
Vanwege de groei van de omringende bomen, werd er in 1968 een brandwachttoren op de heuvel gebouwd. Deze toren verloor echter zijn functie en werd daarom in 1999 afgebroken. In het jaar 2000 werd er opnieuw een uitzichttoren gebouwd en deze is nu voor publiek toegankelijk. Uitkijktoren de Poolshoogte is gelegen op een heuvel aan de Boswachter Meelkerlaan in boswachterij Odoorn. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP.

Schapenpark
De route komt langs het Schapenpark, een groot heideterrein met hier en daar wat bos. Ruim 35 jaar geleden was het hele gebied nog begroeid met bomen. Zij groeiden echter slecht op de arme ondergrond. Toen in 1972 een enorme storm 120 hectare bos omblies, besloot Staatsbosbeheer het terrein in te richten als heideveld. Nu begrazen schapen en koeien de heide. Het landschap is gevarieerd en de natuur aantrekkelijk voor bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw, boompieper en klapekster.

Café Restaurant Poolshoogte
Midden in de natuur verscholen ligt Café Restaurant Poolshoogte. Het is goed toeven op het terras met vogelgeluiden op de achtergrond.

Langer wandelen?
Bijna op het eind (na knooppunt 93 afslag rechts over het veenrooster) is de route te verlengen met de Korte Schapenparkroute (2,5 km rood). Ook kan men verlengen met de Poolshoogteroute (6,2 km wit), de Schoonmeerroute (5 km blauw) en kinderwandeling Ipsewips (1,9 km Ipsewips).

Meer informatie
Het is ongeveer 9 km rijden vanaf TIP Borger naar het startpunt van de Schapenparkroute. Dit is een prachtige, afwisselende wandeling over goede, kronkelende paden door voornamelijk heidelandschap, echt een topper! De route is voorzien van informatieborden en meerdere bankjes. Deze route is niet rolstoeltoegankelijk. Dichtstbijzijnde horeca is Restaurant Poolshoogte, wat zich vlakbij het start/eindpunt van de wandeling bevindt.

Meer weten?

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Tourist Info Point Borger

Openingstijden

Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.

Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.

Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Webshop
shop.bestemmingborgerodoorn.nl

Plan je route
Bel ons op 0599-638729

Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.

Ga naar de inhoud