Monumentenroute

Startpunt
Bodenpad, Ees

Lengte
4 km

Kosten
N.v.t.

Kleur markering
Wit

Honden
Aangelijnd

Korte omschrijving
In de Staatsbossen van Exloo heeft Staatsbosbeheer een gemarkeerde wandelroute met witte bordjes uitgezet van 4 km: de Monumentenroute. De route start bij Hunebed D30 en gaat door loof- en dennenbos over het licht glooiende landschap van de Hondsrug. Via een verzetsmonument, een Amerikaans vliegtuigmonument, een vennetje en de ijsbaan keert u terug naar de parkeerplaats.

Hunebedden
Hunebedden zijn de oudste (graf)monumenten van Nederland. Ze zijn meer dan 5000 jaar geleden gebouwd door mensen van de Trechterbekercultuur. Zij waren de oudste bewoners van Noord-Europa. In de hunebedden begroeven zij hun doden.

Verzetsmonument
Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan vijf verzetsstrijders die op 14 september 1944 door de bezetter tijdens WO II zijn gefusilleerd. Het bestaat uit een houten kruis met daarop de namen, geboorte- en overlijdensdatum.

Amerikaans vliegtuigmonument
Het monument herinnert aan de tien omgekomen bemanningsleden van een Liberator B-24 bommenwerper die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog is verongelukt.

Langer wandelen?
Voor wie bij terugkomst van de Monumentenroute bij het startpunt (P bij knooppunt 90) nog niet is uitgewandeld, die kan de route verlengen met de Zevenheuveltjesroute (4,5 km). Volg de rode bordjes links van het hunebed. Bij knooppunt 82 heeft u twee keuzemogelijkheden: de Zevenheuveltjesroute (rood) vervolgen, of rechtsaf slaan. Slaat u rechtsaf dan verlengt u de route nogmaals met ongeveer 4,5 km (gele Dennenroute). Bij knooppunt 81 zit u weer op de rode Zevenheuveltjes route route.

De Monumentenroute is te combineren met:

  • Dennenroute (4,5 km geel)
  • Zevenheuveltjesroute (4,5 km rood)

Meer informatie
Het is ongeveer 6 km rijden vanaf TIP Borger naar het startpunt van de Monumentenroute. De dichtstbijzijnde horecagelegenheden zijn in Exloo (1 ½ km), Ees (3 km) en Borger (5,9 km).

Er is helaas geen beschrijving op de website van Staatsbosbeheer.

Meer weten?

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Tourist Info Point Borger

Openingstijden

Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.

Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.

Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Webshop
shop.bestemmingborgerodoorn.nl

Plan je route
Bel ons op 0599-638729

Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.

Ga naar de inhoud