Korte Schapenparkroute

Startpunt
Poolshoogte, Odoorn

Lengte
2,5 km

Kosten
N.v.t.

Kleur markering
Rood

Honden
Deels aangelijnd, deels hondenlosloopgebied

Korte omschrijving
In de bossen van Odoorn heeft Staatsbosbeheer op de Hondsrug meerdere routes uitgezet. De Korte Schapenparkroute is met zijn ongeveer 4 km de kortste. De rood gemarkeerde route brengt u onder andere langs uitkijktoren Poolshoogte en de Bloedberg. U loopt o.a. langs een oorlogsmonument, vennetjes en langs het schapenpark met een groot heideterrein dat begrazen wordt door schapen en koeien.

Wandelknoopunten
61 – 98 – 99 – 96 – 97 – 93

Bloedberg
Dit gebied is in 1916 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. In 1934 werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte gerealiseerd. De heuvel werd gemaakt in het kader van de werkverschaffing. De arbeiders deden dit met schop en kruiwagen en vanwege de zware arbeid die verricht werd kreeg de heuvel de bijnaam Bloedberg. Vanaf deze heuvel werd het bos in de gaten gehouden, men kon er Poolshoogte nemen.

Uitkijktoren Poolshoogte
Vanwege de groei van de omringende bomen, werd er in 1968 een brandwachttoren op de heuvel gebouwd. Deze toren verloor echter zijn functie en werd daarom in 1999 afgebroken. In het jaar 2000 werd er opnieuw een uitzichttoren gebouwd en deze is nu voor publiek toegankelijk. Uitkijktoren de Poolshoogte is gelegen op een heuvel aan de Boswachter Meelkerlaan in boswachterij Odoorn. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP.

Schapenpark
De route komt langs het Schapenpark, een groot heideterrein met hier en daar wat bos. Ruim 35 jaar geleden was het hele gebied nog begroeid met bomen. Zij groeiden echter slecht op de arme ondergrond. Tot in 1972 een enorme storm 120 hectare bos omblies, besloot Staatsbosbeheer het terrein in de richten als heideveld. Nu begrazen schapen en koeien de heide. Het landschap is gevarieerd en de natuur aantrekkelijk voor bijzonder vogels zoals de nachtzwaluw, boompieper en klapekster.

Oorlogsmonument
Het monument bevindt zicht vrijwel direct aan het begin van de route. De tekst erop luidt: “De Tweede Wereldoorlog maakte ook na afloop slachtoffers. Op 22 juli 1945 verloren op deze plaats drie kinderen het leven bij het spelen met achtergebleven Duitse munitie.”

Langer wandelen?
Bijna op het eind (na knooppunt 93 afslag rechts over het veenrooster) is de route te verlengen met de Schapenparkroute (8 km geel). Ook kan men verlengen met de Poolshoogteroute (6,2 km wit), de Schoonmeerroute (5 km blauw) en kinderwandeling Ipsewips (1,9 km Ipsewips).

Meer informatie
Het is ongeveer 9 km rijden vanaf TIP Borger naar het startpunt van de Korte Schapenparkroute. Dit is een afwisselende, goed aangegeven route over brede en smalle paden met enkele bankjes, door en langs bos en schaapskooi. De route is voorzien van informatieborden. Deze route is niet rolstoeltoegankelijk vanwege boomwortels. Dichtstbijzijnde horeca is Restaurant Poolshoogte, wat zich vlakbij het start/eindpunt van de wandeling bevindt.

Meer weten?

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Tourist Info Point Borger

Openingstijden

Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.

Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.

Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Webshop
shop.bestemmingborgerodoorn.nl

Plan je route
Bel ons op 0599-638729

Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.

Ga naar de inhoud