Oertijdpad
Startpunt
Hunebedcentrum, Borger
Lengte
13,5 km
Kosten
Gratis
Kleur markering
Geen – dit is een ongemarkeerde wandelroute
Honden
Aangelijnd (niet toegestaan bij Hunebedcentrum)
Korte omschrijving
Het Oertijdpad is een rondwandeling van 13,5 km met digitale gids. Je start vanaf het Hunebedcentrum en beleeft de geschiedenis van het leven op de Hondsrug van de IJstijd tot nu. De route neemt je mee langs mammoeten, hunebedden, grafheuvels en de eerste boerderijen in deze regio. Wil je een audiovisuele beleving van het Oertijdpad meemaken? Download dan de Drenthe routes app in de Play- of Appstore. Een gids van het Hunebedcentrum vertelt je dan over de leefwijze van de inwoners van vroeger, het landschap en de flora en fauna. De route is niet overal verhard.
Hunebedcentrum
Het Hunebedcentrum zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum: D27. Naast het museum is het Oertijdpark geopend. Daar kunt u ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen.
Hunebedden D23, 24 en 25
Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, een ervan is in Bronneger. Deze hunebedden D23, 24 en 25 vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.
Grafheuvel
Grafheuvels, of tumuli, zijn ongeveer 1.000 jaar jonger dan de hunebedden. Dankzij opgravingen weten we dat er veel variatie bestaat tussen grafheuvels. In sommige grafheuvels werd maar één persoon begraven, terwijl in andere grafheuvels soms meerdere mensen zijn begraven.
Drouwenerzand
Op de Hondsrug tussen de plaatsen Drouwen en Gasselte ligt het natuurgebied Het Drouwenerzand. Het is een van de weinige actieve stuifzandgebieden van Nederland. Tot de 20ste eeuw werden wegen regelmatig bedolven onder het zand, waardoor die niet meer begaanbaar waren.
De Gewichtheffer
Dit kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Ton Kalle bestaat uit twee draagstenen met daar bovenop een steen in de vorm van een maansikkel.
Meer informatie
Download deze route met kaart maar zonder beschrijving van de website van drenthe.nl. Vanaf de TIP is het ongeveer 1 km rijden naar het Hunebedcentrum, waar voldoende parkeergelegenheid is. De dichtstbijzijnde horecagelegenheden zijn in het Hunebedcentrum en onderweg in Drouwen en Borger. Deze route is niet wielvriendelijk. Langs de route staan enkele bankjes.
Dit is een route met digitale gids. Je kunt video’s en verhalen vantevoren met wifi downloaden zodat je onderweg minder mobiele data gebruikt. Bij elk interessant punt vind je een videobericht met informatie. Download hiervoor de Drenthe routes app in de Play- of Appstore. Deze app bevat ook een digitale routekaart.
Meer weten?
Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.
Tourist Info Point Borger
Openingstijden
Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.
Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.
Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger
Cittaslow-gemeente
De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.
Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.