Glooiingen van het IJstijdenlandschap

Startpunt
Hunebedcentrum, Borger

Lengte
6 km

Kosten
Gratis

Kleur markering
Geen – dit is een ongemarkeerde wandelroute

Honden
Deels aangelijnd

Korte omschrijving
Met deze wandelroute ervaar je hoe de ijstijden tienduizenden jaren geleden het landschap rondom Buinen hebben gevormd. Je wandelt tussen twee verhogingen in het landschap: de Hondsrug en de Buunerbult. De route loopt over schelpenpaden en schouwpaden langs het voormalige Voorste Diep, nu het kanaal Buinen-Schoonoord geheten. Onderweg kom je twee sluisjes tegen. Bij de tweede sluis heeft vroeger een watermolen gestaan. Bovenop de Buunerbult heb je alle kanten op een prachtig weids uitzicht. De route heeft prachtige doorkijkjes en is qua afstand prima met kinderen te doen.

Wandelknooppunten
48 – 47 – 36 – 28 – 29 – 45 – 47 – 48

Hunebedcentrum
Het Hunebedcentrum zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum: D27. Naast het museum is het Oertijdpark geopend. Daar kunt u ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen.

Voorste Diep / Kanaal Buinen Schoonoord
Van het oorspronkelijke Voorste Diep vindt je hier niet veel meer terug. Het diepje ontsprong in het Odoornerveen en maakte gebruik van twee smeltwaterdalen die ten zuiden van Borger de Hondsrug van west naar oost doorboorden. In de vorige eeuw werd het Voorste Diep gekanaliseerd. Daarna heette het “Kanaal Buinen-Schoonoord”. Er moesten vijf sluizen worden aangebracht om een hoogteverschil van tien meter te overbruggen. Ten westen van Buinen is het kanaal nog geen kilometer van het dorp verwijderd, maar men groef 5,5 km verder om de hoge Noordesch heen om aan de oostkant van het dorp bij de haven te eindigen. Met noemt deze plaats in het dorp Het Spoordok.

Oude watermolen bij sluisje Buinen
In 1978 werden ten zuiden van de sluis de resten van een middeleeuwse weg gevonden. Deze weg liep langs het beekdal van het Voorste Diep in en was verstevigd met takkenbossen en keien. De karresporen waren nog duidelijk zichtbaar. Later werden in de voormalige bedding de restanten van een maalsteen en een plankier gevonden. Het was duidelijk dat hier een watermolen had gestaan en dat de weg had gediend om de wagens door de natte madelanden bij de molen te kunnen krijgen. Archeologen denken dat de molen stamt uit de 11e of 12e eeuw. Het zou kunnen dat de molen in bezit is geweest van een van de leenmannen van de bisschop van Utrecht. Het informatiebord geeft nog meer informatie.

Buunerbult
Op de Buunerbult heb je alle kanten op een prachtig uitzicht. Richting het westen ligt de Hondsrug. Het ijs- en smeltwater van de Saale-ijstijd vormden de Hondsrug zo’n 150 duizend jaar geleden. Op de hellingen zorgde erosie voor brede dalen. Ook de Buunerbult maakte destijds deel uit van de Hondsrug. Later zorgde de onvoorstelbare kracht van het water ervoor dat de Hondsrug tussen Burger en Buinen compleet werd weggespoeld.

Voorste Diep natuurontwikkeling
Vanaf de Buunerbult is het Beekdal van het Voorste Diep prachtig te zien. Op de voorgrond de akkers die zijn verruilkaveld, aan de andere kant van het Voorste Diep oudere gronden. Het Drentse Landschap is bezig met natuurontwikkeling langs het Voorste Diep, waarbij oude meanders hersteld worden.

Bezienswaardigheden

  • Het grootste hunebed van Drenthe: D27 bij het Hunebedcentrum
  • Glooiend landschap, hoogteverschillen soms meer dan 20 meter
  • 2 sluisjes. Bij het tweede sluisje, sporen van een oude watermolen uit de 11e of 12e eeuw

Langer wandelen?
Onderweg kruist men het Hondsrugpad (LAW), het Drenthepad (LAW), het Dorpsommetje Drouwen (bij knooppunten 47 en 36) en het Bijvoetpad.

Meer informatie
Vanaf de TIP is het ongeveer 1 km rijden naar het Hunebedcentrum, waar voldoende parkeergelegenheid is. De dichtstbijzijnde horecagelegenheden zijn op loopafstand van het TIP in Borger. Door plantengroei en ongelijke ondergrond loopt het niet altijd even gemakkelijk. Deze route is dan ook niet rolstoeltoegankelijk. Langs de route staan enkele bankjes. Dichtstbijzijnde horeca vindt men in het Hunebedcentrum

Meer weten?

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Tourist Info Point Borger

Openingstijden

Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.

Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.

Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Webshop
shop.bestemmingborgerodoorn.nl

Plan je route
Bel ons op 0599-638729

Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.

Ga naar de inhoud