Flessenhals in het Voorste Diep

Startpunt
S.V. Borger, Borger

Lengte
6,5 km

Kosten
Gratis

Kleur markering
Geen – dit is een ongemarkeerde wandelroute

Honden
Aangelijnd

Korte omschrijving
Deze route brengt je naar een van de nieuwste stukjes Drentse natuur. Begin 2021 kon Het Drentse Landschap in de Flessenhals tussen Borger en Ees de reconstructie van het beekdal voor het Voorste Diep afronden. Deze wandeling laat je genieten van nieuwe natuur in een eeuwenoud esdorpenlandschap. Je komt o.a. langs een gletsjerkuil, uitkijkpunt Mandelanden, een knijpstuw, keiendrempels in de oude loop van het Voorste Diep, een sluis van Kanaal Buinen Schoonoord en door Ees.

Verklaring naam “Flessenhals”
Meer dan honderdduizend jaar geleden vond in dit gebied een gebeurtenis plaats die tot op de dag van vandaag bepalend is geweest voor het landschap nu. De Saale-ijstijd had toen net de Hondsrug gevormd. Toen zich aan het eind van de ijstijd zoveel smeltwater aan de westkant verzameld had, brak het water door de Hondsrug en ontstond een diep doorbraakdal ten zuiden en oosten van het huidige Borger. Het dal werd later het domein van het Voorste Diep dat een eind verderop bij Gasselternijveen samen met het Achterste Diep de Hunze wordt. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd door het beekdal het Kanaal Buinen-Schoonoord gegraven en daarmee verdween het Oude Diep ter plekke. Vroeger was het Voorste Diep door het relatief grote verval tussen het Drents Plateau en het Hunzedal de snelst stromende beek van Drenthe. In combinatie met het nauwe doorbraakdal kon het water hier in korte tijd flink worden opgestuwd, zoals de naam Flessenhals al verraadt.

Bezienswaardigheden

  • Oudste boerderij in Ees met vakwerkgevel uit de 17e eeuw (Dorpsstraat 11)
  • Gletsjerkuil
  • Knijpstuw Mandelanden Kanaal Buinen-Schoonoord
  • Uitkijkpunt Mandelanden
  • Sluis Voorste Diep
  • Gedenksteen De Zwerfvlint 12 april 1945 (bevrijding Ees WOII)

Langer wandelen?
Onderweg kruist men het Drenthepad (geel/rood) en het Zwerfsteenpad (gestapelde keien).

Meer informatie
Men kan de route downloaden op de website van Eindje om in Drenthe. Vanaf het TIP in Borger is het ongeveer 1 km rijden naar het startpunt, waar voldoende parkeergelegenheid is. De dichtstbijzijnde horecagelegenheden zijn op loopafstand in Borger. Deze route is niet rolstoeltoegankelijk. Langs de route staan enkele bankjes.

Meer weten?

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Tourist Info Point Borger

Openingstijden

Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.

Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.

Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Webshop
shop.bestemmingborgerodoorn.nl

Plan je route
Bel ons op 0599-638729

Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.

Ga naar de inhoud