Exloo, reis door de tijd

Startpunt
Schaapskooi, Exloo

Lengte
10,5 km

Kosten
Gratis

Kleur markering
Geen – dit is een ongemarkeerde wandelroute

Honden
Aangelijnd

Korte omschrijving
Een wandeling rond Exloo voelt als een reis door de tijd. Je wandelt door een heuvelachtig landschap dat ontstond in de ijstijd, bezoekt hunebedden die hier 5000 jaar geleden door het Trechterbekervolk werden gebouwd en zwerft over het Molenveld, waar volgens de overlevering al eeuwenlang Witte Wieven rondzwerven. Een voormalige zandafgraving en een wandeling over een oud spoortraject voeren je naar een recenter verleden. Je eindigt in Exloo, waar midden in het dorp nog steeds een schaapskooi staat. Met een beetje geluk zie je er de herder met zijn kudde door de straten lopen.

Hunzebos
De heuvels in het Hunzebos zijn een herinnering aan de laatste ijstijd. In die tijd was het in het Hondsruggebied ’s zomers een paar graden boven nul, waardoor de sneeuw smolt. Het smeltwater kon niet in de bevroren ondergrond zakken en spoelde weg. Daarbij nam het steeds een deel van de ontdooide bovenlaag mee, waardoor een dal ontstond dat steeds breder en dieper werd. Na de ijstijd verdween de vorst uit de bodem en kwam het dal droog te liggen. Door opstuivend zand ontstonden stuifduinen die het Hunzebos zijn reliëf gaven.

Weg met veldkeien
Stuifzand heeft door de tijd heen voor veel problemen gezorgd. Sommige dorpen dreigden zelfs onder het zand te verdwijnen, waaronder Exloo. Om het stuiven te stoppen begon Staatsbosbeheer in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw met het aanplanten van bomen in stuifzandgebieden. Dit bleek in de omgeving van Exloo lastiger dan gedacht. Er zaten namelijk veel veldkeien in de grond, die tijdens de ijstijd waren meegekomen met het landijs vanuit Scandinavië. De keien zijn uitgegraven en verzameld, waarna er weggetjes mee zijn aangelegd. Tijdens deze wandelroute zul je verschillende wegen met veldkeien tegenkomen.

Bezienswaardigheden

  • Schaapskooi van Exloo
  • Hunebedden D30 en D31
  • Het Molenveld
  • Natuurgebied de Zanderij
  • De oude spoorlijn

Langer wandelen?
De route is te verlengen met meerdere wandelroutes, bijvoorbeeld De Leewalroute, de Heideroute (2,7 km blauw gemarkeerd), de Monumentenroute (4 km wit gemarkeerd) en de Zevenheuveltjesroute (4,5 km rood gemarkeerd).

Meer informatie
Men kan de route downloaden op de website van de ANWB. Vanaf het TIP in Borger is het ongeveer 9 km rijden naar Exloo. In Exloo zijn meerdere horecagelegenheden en leuke winkeltjes, zoals Smukkel brocante 2e hands en cadeaus, en Thuis op 41 woonaccessoires. Langs de route staan meerdere bankjes. Vanwege onverhard en oneffen terrein is de route niet wielvriendelijk. Honden zijn op delen van de route alleen aangelijnd toegestaan.

Meer weten?

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Tourist Info Point Borger

Openingstijden

Mei-oktober: maandag t/m zaterdag van 10.00–17.00 uur.
November-april: maandag t/m zaterdag van 10.00–16.00 uur.

Gesloten op zondagen, 1e en 2e kerstdag, Pasen, Koningsdag, Pinksteren en oud en nieuw.

Hier vind je ons
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Webshop
shop.bestemmingborgerodoorn.nl

Plan je route
Bel ons op 0599-638729

Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is Festina lente, wat letterlijk betekent: haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.

Ga naar de inhoud