Valthe

Valthe, een pittoresk dorp in Nederland, heeft een rijke geschiedenis en biedt bezoekers verschillende hoogtepunten om te verkennen.

Onderduikershol

Diep in het Valtherbos was deze schuilplaats voor 16 mensen het verschil tussen leven of dood. Volledig gerenoveerd in 2020 vertelt deze bijzondere plek nog steeds dat verhaal. Hoe een kippenboer uit Valthe zijn leven waagde om dat van vele anderen te redden. Albertus Zefat zelf overleefde het uiteindelijk niet. De onderduikers deden dat wel. Het is nu een monument dat de moed en vastberadenheid van de mensen uit Valthe eert.

Perron

Dit is een voormalig spoorstation in 2016 hersteld waar tot ca 1945 een spoorlijn liep. De Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) was een spoorwegonderneming in het noordoosten van Nederland, opgericht in 1899. De NOLS legde de spoorlijn aan van Zwolle, Emmen, Gasselternijveen, Stadskanaal, Zuidbroek naar Delfzijl.

Oud Valthe

Misschien wel het mooiste plekje van Valthe, elk jaargetijde dat je deze boerderijen ook passeert, valt altijd op hoe mooi deze panden één is met zijn omgeving. Vanuit dit plekje kijk je uit over glooiende akkers en bewonder je de oude Weerdingerzandweg, bedekt met klassieke Drentse keitjes.

Valtherschans

Historie van het esdorp Valthe. De Valtherschans is omstreeks 1621 gebouwd langs de Valtherdijk en maakte deel uit van de noord-oostelijke verdedigingslinie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 2022 gedeeltelijk hersteld.

Wandelroutes

Valthe biedt een netwerk van vier prachtige wandelroutes die door het omliggende platteland lopen. Deze routes variëren in lengte en ze bieden wandelaars de mogelijkheid om de natuurlijke schoonheid en de rijke geschiedenis van de omgeving te ontdekken.

Ga naar de inhoud