Skelet Holenbeer in Hunebedcentrum

Een skelet en botten van verschillende, inmiddels uitgestorven, prehistorische dieren zijn vanaf dinsdag 25 april in het Hunebedcentrum te bewonderen. Het absolute topstuk is het volledige skelet van een holenbeer, een grote berensoort die in Europa leefde tijdens het Pleistoceen tot zo’n 25.000 jaar geleden. De mannelijke exemplaren konden tot 3,5 meter hoog zijn wanneer ze op hun achterpoten stonden en rond 600 kilo wegen. Ze stierven uit in de loop van de laatste ijstijd.

Een skelet en botten van verschillende, inmiddels uitgestorven, prehistorische dieren zijn vanaf dinsdag 25 april in het Hunebedcentrum te bewonderen. Foto: Hunebedcentrum Borger

Het skelet van de prehistorische holenbeer in het Hunebedcentrum.
Foto: Hunebedcentrum Borger

De holenbeer wordt voor een periode van twee jaar tentoongesteld in het Hunebedcentrum. Naast de holenbeer, zijn ook de schedel van de prehistorische wolharige neushoorn en een oeros straks te bewonderen in het museum. Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum vertelt: “Dit zijn echt bijzondere aanvullingen op de Hondsrug UNESCO Geopark expositie die te zien is in het Hunebedcentrum”. In de expositie maken bezoekers kennis met Drenthe tijdens de ijstijden. “De mammoet kent iedereen, andere uitgestorven prehistorische dieren zijn vaak minder bekend maar niet per se minder indrukwekkend. Ook deze giganten kruisten hun paden met neanderthalers en de moderne mens op plekken in Europa”.

Deze giganten kruisten hun paden met neanderthalers en de moderne mens op plekken in Europa. Echt een bijzondere aanvulling op de Hondsrug UNESCO Geopark expositie in het Hunebedcentrum.

—Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum

De collectiestukken zijn al lange tijd in bezit van de Rijksuniversiteit Groningen en inmiddels onderdeel van de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen. Zo werd het skelet van de holenbeer al in 1901 aangekocht door professor Friedrich Julius van Calker. Hij was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en grondlegger van het Geologisch Instituut in Groningen. Het complete skelet is samengesteld uit losse grot vondsten uit Oostenrijk.

Dit bericht is gebaseerd op een nieuwsbericht van het Hunebedcentrum van 24 april j.l.

Ga naar de inhoud