Lofar-dag 2023

Op zondag 8 oktober van 12.00-17.00 uur is er een LofarDag in de LofarZone tussen Buinen en Exloo. De LofarDag wordt georganiseerd door Stichting LofarTafel en sterrenkundig instituut ASTRON uit Dwingeloo, samen met Het Drentse Landschap. Hier ligt het hart van de reuzentelescoop LOFAR: duizend kleine antennes in een immens stil natuurgebied. Deze antennes vangen radiosignalen op uit het heelal.

Onthou wat je zag op de Lofardag

Er worden excursies over natuur en astronomie gegeven, er vinden lezingen plaats en jong (vanaf 4 jaar) en oud kunnen experimenteren met zwaartekracht, zwarte gaten en radiogolven.

Het is de vijfde keer dat er een LofarDag wordt georganiseerd, opnieuw in het landelijke Weekend van de Wetenschap. Bij elke editie bleek er veel belangstelling te zijn van inwoners, die graag meer willen weten van deze bijzondere en wereldberoemde radiostelescoop in een fantastisch natuurgebied. De LofarDag wordt door Stichting LofarTafel georganiseerd, samen met ASTRON en Het Drentse Landschap. Het sterrenkundig instituut ASTRON doet met behulp van deze radiotelescoop bijzondere ontdekkingen over ons heelal en het ontstaan daarvan. De Stichting LofarTafel bestaat uit een grote groep vrijwilligers en is in 2005 opgericht om dit unieke project onder de aandacht van een breder publiek te brengen. Het Drentse Landschap beheert dit gebied, dat zich ontwikkeld heeft tot een prachtig moerasgebied met veel bijzondere planten en dieren.

Wat valt er te beleven op Lofar-dag?

  • Excursies onder leiding van Lofargidsen in het teken van natuur en astronomie
  • Experimenteren met zwaartekracht en radiogolven
  • Lezingen door astronomen van ASTRON
  • Mobiel planetarium met uitleg over de sterrenhemel
  • Onderwater natuur ontdekken
  • Kanoën op de Hunze

Praktische informatie

Voor wie Kinderen vanaf 4 jaar, jongeren en volwassen
Waar Lofargebied aan de Exloërweg tussen Buinen en Exloo
Kosten Toegang is gratis. Aanmelding is niet nodig
Wanneer Activiteiten worden doorlopend georganiseerd
Auto Gratis parkeren op parkeerplaats Exloërweg. Vanaf daar vervoer naar Lofargebied
Fiets heel goed bereikbaar (gebied ligt tussen fietsknooppunten 44 en 13)

De LofarDag wordt georganiseerd door de stichting LofarTafel, ASTRON en Het Drentse Landschap. Aan de organisatie van de dag dragen verder bij Café-restaurant Bussemaker, IVN Borger-Odoorn, De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Waterschap Hunze en Aa’s en 25° Noord. Financiële bijdragen komen van de gemeente Borger-Odoorn, ASTRON, Rabobank en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martha Buitenkamp (06-21578477) of mailen naar info@lofarzone.nl.

Ga naar de inhoud