Activiteiten tijdens Dag van het Hunebed
De oudste monumenten van Nederland worden jaarlijks in het zonnetje gezet tijdens de Dag van het Hunebed. Dit evenement vindt elk jaar plaats op de 3e zondag in augustus. Hunebedden spreken niet alleen enorm tot de verbeelding maar vertellen ook verhalen, verhalen van een zichtbare geschiedenis én van een onzichtbare geschiedenis. Laat je meevoeren door mooie verhalen, ontdek wat deze megalithische monumenten nog meer zijn dan ‘een bult stenen’, duik de geschiedenis in of laat je creativiteit de vrije loop tijdens de Dag van het Hunebed 2023.
Foto © 2023 Marysia Wilczewska
Het Hunebedcentrum organiseert samen met Staatsbosbeheer, De Hondsrug Unesco Global Geopark, Het Drentse Landschap en andere partijen deze bijzondere Dag. “Op deze dag zijn verschillende hunebedden het podium voor verrassende activiteiten. We hopen daarmee dat nog meer mensen de schoonheid van deze bijzondere bouwwerken ontdekken. Wellicht op een andere manier dan dat men al kent” aldus Riemke Scharff, Archeoloog bij het Hunebedcentrum.
Voor jong en oud
Dit jaar vinden er meer activiteiten plaats bij de verschillende hunebedden in de provincie Drenthe. Kijk voor het uitgebreide programma op de website van het Hunebedcentrum. Kom genieten van boeiende verhalen van een verhalenverteller bij het hunebed in Balloo, laat je door het grootste hunebed van Nederland inspireren voor een kunstwerk of ga mee met één van de fiets- en wandelexcursies langs hunebedden in Emmen, Anloo, Diever, Borger of Rolde. Het programma is geschikt voor jong en oud.
Foto © 2023 Karla Leeftink
Beschermen voor toekomstige generaties
De hunebedden lijken misschien onverwoestbaar, maar het is niet vanzelfsprekend dat deze 5.000 jaar oude bouwwerken er nog zijn. Ooit waren er meer dan 80 in Nederland te vinden, inmiddels zijn er nog 54 te bezoeken
—Riemke Scharff, Archeoloog Hunebedcentrum
Met de Dag van het Hunebed willen Het Drentse Landschap, De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Staatsbosbeheer en het Hunebedcentrum het draagvlak vergroten om deze archeologische monumenten te beschermen.