banner-natuur-13
 

Nu de Herfst haar intrede heeft gedaan en we allemaal langzaam weer naar binnen gaan wordt het echt museumweer. De gemeente Borger-Odoorn heeft een diversiteit aan musea en wil u daarmee met het overzicht op deze pagina’s nader kennis laten maken.

De musea zijn heel divers van aard, van ontstaansgeschiedenis tot de eerste bewoning en van glas- en aardewerkindustrie tot vervenersgeschiedenis. En van oude ambachten tot (lokale) landbouwmachines. De gemeente Borger-Odoorn heeft het allemaal!

Dus trek tijdens (of na) de herfstvakantie de musea in en ontdek hoe bijzonder de gemeente is!


Hunebedcentrum

In het Hunebedcentrum wordt op een verrassende wijze het leven van de hunebedbouwers neergezet. Je kijkt daardoor anders naar de hunebedden en de mooie provincie Drenthe.

Tijdens een wandeling langs 150.000 jaar geschiedenis door het Oertijdpark ontdek je grafheuvels en veenwegen voordat je het prehistorisch dorp in wandelt. Tijdens de herfstvakantie ervaar je hier zelf het verleden door een ontmoeting met onze oermensen. Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober kijk je helemaal je ogen uit. Er zijn dan nog meer oermensen, prehistorische ambachten en activiteiten tijdens het Oerweekend.

Openingstijden
In de herfstvakantie op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur, en zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur.

Adres
Hunebecentrum
Hunebedstraat 27,
531 JT Borger

Telefoon
0599-236374

Website
hunebedcentrum.nl

Toegang: vanwege Oktober Kindermaand kunnen kinderen tot 13 jaar ons gratis bezoeken in de weekenden van oktober. Volwassenen betalen €12,50 De Museumkaart is geldig bij het Hunebedcentrum.


De Hondsrug UNESCO Global Geopark

De Hondsrug UNESCO Global Geopark is een uniek en prachtig gebied, vol spannende verhalen. Over gigantische ijsmassa’s en harige mammoeten. Over bijvoorbeeld Neanderthalers, reuzen en Witte Wieven. Kom de verhalen beleven!

Dankzij deze unieke geschiedenis en haar sporen heeft UNESCO het Hondsruggebied erkend als Global Geopark. Wereldwijd zijn er daar 177 van, in Nederland is dit het enige gebied met deze status. Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark spant zich samen met overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners in om het gebied verder te ontwikkelen, te beschermen en te promoten. Daardoor kun jij die spannende verhalen hier zelf beleven.

Een van deze verhalen is die van IJstijden en Prehistorie, dit verhaal wordt verteld in de expeditie poort bij het Hunebedcentrum. Als je de expeditiepoort wilt bezoeken, kun je een entreebewijs voor het Hunebedcentrum kopen.

Openingstijden
Zie Hunebedcentrum

Adres
De Hondsrug UNESCO Global Geopark
Bronnegerstraat 12
9531TG Borger

Telefoon
0599-725009

Website
dehondsrug.nl

Toegang
Zit bij entree Hunebedcentrum in.


Keramisch Museum Goedewaagen

In de afgelopen vier jaar is het keramisch museum ruimtelijk sterk uitgebreid. Het museum telt inmiddels negen zalen waarin meer dan 1500 bijzondere objecten van heel veel Nederlandse fabrieken en keramisten na 1890 te zien zijn. Nieuw is ook de vaste presentatie van in de regio gemaakt gebruiks- en sierglas uit de collectie Brans.

Tot het eind van het jaar biedt het museum grote exposities over vooroorlogse, handbeschilderde tegels met monumenten, een presentatie van 100 jaar Goedewaagen-serviezen en van unieke kunstglazuren van Bert-Jan Baas.

Openingstijden
Wo-vr 12-16 uur, za-zo 13-17 uur

Adres
KMG
Glaslaan 29
Nieuw-Buinen

Telefoon
0599-651681

Website
keramischmuseumgoedewaagen.nl

Toegang
Volwassenen € 6,00 en kinderen van 6 tot 18 jaar € 3,00


Vervenerswinkel & Historisch Centrum Valthermond

Het Vervenershuis is een Rijskmonument gebouwd in 1916. Vervener Freerk Kamst, hield zich bezig met de vervening en zijn vrouw dreef het kruidenierswinkeltje

Verder te zien om even terug in de tijd te gaan: Uitleg over vervening, de grote veenbrand van Valthermond in 1917, het oude kruidenierswinkeltje, uniek plafond in het pand, archief over de dorpsgeschiedenis, en informatie over het leven van Aukje Wolf.

Openingstijden
Maart-december zaterdag van 13.00-17.00 uur of op afspraak.

Adres
Vervenershuis
Zuiderdiep 22
7876 AA Valthermond

Telefoon
0599-662154

Website
vervenershuis.nl

Toegang
Gratis


Restauratieatelier ‘De Poffert’

Een gezellige poppen- en berenwinkel/museum, hier kunt u diverse poppen en beren bekijken welke in de loop der jaren verzameld zijn. Zoals onder andere klederdrachtpoppen, schildpadpoppen, wildebraspoppen, diverse porseleinen poppen maar ook beren en dieren van de firma Steiff, serviesjes en ander oud speelgoed vanaf de jaren 1920.

Het museum is tevens een restauratieatelier. Wij restaureren of repareren al sinds 1986 uw dierbare antieke maar ook moderne, pop, beer of knuffel met veel liefde en op de juiste wijze.

U kunt ook bij ons terecht voor poppen- en berenkleding op maat. Heeft u een kledingstuk van uzelf of een dierbare, dan toveren wij het om in een prachtige herinneringsbeer.

Openingstijden
Woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur en op afspraak

Adres
Restauratieatelier ‘De Poffert’
Zuiderdiep 104
9571 BE Tweede Exloërmond

Telefoon
0599-672082

Website
poppenenberendokter.nl

Toegang
Gratis


Tractor- en werktuigenmuseum Jan Drenthe

Het Tractor- en werktuigenmuseum Jan Drenthe is gevestigd in de oude smederij en werkplaats van de fa. A. Drenthe & Zn. uit de jaren ’50 waarin zich nog veel van de oude apparatuur bevindt, alles nog in perfecte en authentieke staat.
In de collectie is onder ander aandacht voor lokaal gefabriceerde landbouwmachines, de lokale impact van het Marshall Plan, en daarnaast is er een grote verzameling te zien van McCormick-Deering, International Harvester en Farmall (IHC).

Verder zijn er kleine huishoudelijke gebruiksvoorwerpen uit de periode 1920 tot 1960 te zien, een tentoonstelling over de vervening in de Veenkoloniën en zijn er Veenkoloniale landbouwmachines van voor en na de 2e Wereldoorlog, zoals zelfgemaakte ploegen, eggen en schoffeltuigen.

Openingstijden
Enkele dagen per maand van 10.00 tot 16.00 uur

Adres
Zuiderdiep 521-A
7876 BE Valthermond

Telefoon
06-18773438

Website
jandrenthe.nl

Toegang
Alleen na online reservering


Glasmuseum Nieuw-Buinen

Het Glasmuseum Nieuw-Buinen is geopend op een nieuwe locatie en daarbij in Een nieuw jasje gestoken. Na een heftige periode (brand in 2018) maakt het Glasmuseum een doorstart op een nieuwe locatie in het MFA-gebouw Noorderbreedte aan het Noorderdiep in Nieuw-Buinen.

Samen met de Bibliotheek delen we een ruimte op de tweede etage. Het Glasmuseum heeft nu een totaal nieuw en modern uiterlijk en is met mooie zachte kleuren ingericht waardoor een prachtige uitstraling is gerealiseerd. Het Glasmuseum toont een scala aan producten waarbij de geschiedenis van Nieuw-Buinen met haar glasindustrie de boventoon voert.

Te zien is een grote verscheidenheid aan glasproducten die in de vorige eeuw tot 1967 hier zijn geproduceerd w.o. de bekende Maggie flesjes en de eau de cologne flesjes van 4711 en Boldoot. Al met al een bezoekje aan het museum waard!

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur

Adres
Noorderdiep 131
9521 BG Nieuw-Buinen
(In het voorste gedeelte van de Bibliotheek)

Telefoon
088-0128375

Website
histver-nbb.nl

Toegang
Gratis


Meer weten? TIP Borger

Voor leuke tips, wandelkaarten, fietsroutes en andere informatie kun je terecht bij het Tourist Info Point in Borger. De enthousiaste vrijwilligers helpen je graag op weg in deze mooie omgeving.

Openingstijden
Maandag-zaterdag 10.00-16.00 uur

Adres
Hoofdstraat 25
9531 AB Borger

Telefoon
0599-638729

Website
bestemmingborgerodoorn.nl


Cittaslow-gemeente

De gemeente Borger-Odoorn draagt al 12 jaar met trots het predicaat Cittaslow. Dit is een internationale erkenning voor kleinere gemeenten waar het fijn leven is, waar gastvrijheid de norm is en waar we tijd voor elkaar hebben.

Het motto van Cittaslow is ‘festina lente’ dat betekent letterlijk : haast je langzaam. Dat doen we door op een menselijk tempo te genieten van alles in de gemeente. De gemeente werkt samen met haar inwoners en ondernemers aan een krachtige sociale gemeenschap met aandacht en respect voor elkaar.